Select Page
Kod vrsta koje žive u području umjerene klime (šumske / kopnene kornjače) vrijeme parenja je u proljeće i u jesen. Kod vrsta koje žive u tropskim i suptroskim područjima, vrijeme parenja zavisi od vlažnosti vazduha.

Nakon parenja i oplodnje, ženka kornjače počne tražiti pogodno mjesto za polaganje jaja. Znači, vrlo je kratak period kada je jaje u kornjači.  Kornjača najprije vrhom čeljusti počne pipati i zagrebavati zemlju prednjim nogama. Ženka hoda uokolo i isprobava zemlju tražeći najpovoljnije mjesto za polaganje jaja sa najboljom vlažnošću, temperaturom tla i osunčanošću. Iskopane rupe u vrtu znače da je ženka već pokušavala položiti svoja jaja, ali je bila ometana pa to nije uspjela. Ostavite kornjaču na miru i osigurajte joj mir, a posebno  je važno privremeno skloniti mužjaka da joj ne smeta pri polaganju jer u zatočeništvu ponekad nema dovoljno veliki prostor kao u prirodi da bi se od njega sakrila. Kada pronađe neko zaklonjeno, suncu izloženo mjesto u mekšoj zemlji, kornjača započne zadnjim nogama kopati rupu. U njoj odloži 3 – 15, obično 6 – 8 bijelih ovalnih ili okruglastih jaja, veličine golubljih. Cijeli proces polaganja jaja, od početka kopanja, polaganja i zatrpavanja traje oko 3 sata. Nakon što kornjača zatrpa rupu, završavaju njene materinske brige. Kornjačina jaja ostaju dugo u zemlji.

U idealnim uvjetima, inkubacija traje između osam i deset nedjelja (60 do 90 dana), a mladunčad izlaze u septembru. Što je temperatura vazduha niža, inkubacija duže traje. Idealna temperatura za inkubaciju je 30 s- 31,5 stepeni Celzijusovih i u rim se uvjetima najčešće izležu mladi različitih spolova. Nekad ne izađu svi mladunci u isto vrijeme napolje, neki izađu i dan kasnije. Kada se izlegu, veličine su 30 – 40 mm i sa 6 -8 g težine, prepušteni sami sebi, ali su jako aktivni i živahni te odmah spremni za samostalan život. Istog trenutka se počinju kretati, a kroz par sati, odnosno dana, oklop im se izravna i svakim danom postaje čvršći. Oni rastu polako, a veličinu svojih roditelja dostižu tek za 5 do 7 godina.